Annons:
Etiketthund
Läst 6600 ggr
Cahira
2015-01-05 22:29

Snöbollar i pälsen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Såhär i vintertid får man ofta snöklumpar i hundens päls. Denna artikel berättar hur jag gör för att smidigast och snabbast bli av med snöklumparna.

Att se hundarna busa i snön är nog bland det bästa som finns. Men sedan kommer man in och det är snöklumpar överallt. Här är några metoder man kan göra för att få bort snön.

Spola hunden med vatten
Att spola hunden i vatten är ett effektivt sätt att bli av med klumparna. Nackdelen är att det känns inte kul att göra detta flera gånger om dagen efter varje hundpromenad. 

Pälsglans
Vissa köper pälsglans för hästar och har i pälsen där det brukar klumpa, då slipper man klumparna från första början. Men tänk på att det kommer spridas pälsglans över alla golv och det kan orsaka en rätt så otrevlig halkolycka. 

Hårfön och karda
Detta är min favoritmetod. Jag tar en av snöklumparna i ena handen och trycker en karda rakt in i klumpen för att separera den. Med handen bakom snöklumpen skyddar man hunden från att få piggarna intryckta in i huden när piggarna går igenom. Bonus är att man får lite mer kraft att trycka in klumpen in i kardan. Kardan kommer separera snöklumpen så den lättare släpper håret. Ibland krävs det att man trycker in kardan flera gånger för att lösa upp klumpen. För att tömma kardan på snö behöver man bara slunga den i en nedrörelse och stanna armen så rörelsekraften får snön att falla ut. (Ungefär som man får ketchupen att falla från botten av flaskan till mynningen.)  Att ha en handduk att skaka av snön på och torka golvet med är att rekommendera. 

När snön väl är ur pälsen kan man borsta igenom pälsen om man brukar borsta blöt päls, och sedan fönas pälsen torr. 

Har man ingen karda kan man köra med enbart hårfön. Tänk bara på hur varmt det blir mot huden på hunden. Detta tar längre tid än om man använder kardan för att lösa upp klumparna, men det fungerar. 

Nedklippt
En nedklippt päls bildas det inte klumpar på. 

Regnbyxor
Om man är lite händig kan man köpa regnkläder för människor och sy om till en vattentät overall. Detta har jag inte testat ännu men jag har varit lockad flera gånger. 😉

Det finns säkert många fler sätt att hantera detta på och om ni har knep och knåp får ni gärna skriva det i kommentarerna så kan jag lägga till det i artikeln. 

Ha det underbart i vinterlandskapet!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
VildaVittra
2015-01-11 01:10
#1

Min långhåriga katt Tova hade en annan metod. När hon kom in på natten och hade snöbollar i pälsen hoppade hon upp och la sig på mattes mage. Du vet, värme smälter snö. 🤪

Nää, jag vaknade? Var får ni det ifrån?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Cahira
2015-01-11 01:51
#2

Haha ja så kan man ju också göra!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: