Annons:
Etiketthund
Läst 15271 ggr
Cahira
2015-02-17 02:16

Klippt sträv päls; förstörd för alltid?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är något jag läst om och om och om igen. Att om man klipper en sträv päls så är pälsen förstörd och kommer aldrig bli sträv igen. Denna artikel tar upp min erfarenhet av detta.

Jag strippade (handstrippa är egentligen korrekta termen, även om de flesta säger rycker) Ixxis päls första tre åren, sedan klippte jag ned henne med maskin. Folk hade länge varnat mig att pälsen skulle bli förstörd för alltid, men jag gjorde detta val ändå.

Ixxi sträv päls 1 år

Jag klippte henne från att hon var 3 år tills hon var 8. Det sparade min rygg och var väldigt smidigt. Men jag märkte en enorm skillnad mellan strippad och klippt päls. Här är några bilder på henne i klippt päls.

Klippt päls så frös hon lättare, var blöt längre, varmare på sommaren, och underullen drog åt sig smuts som läskpapper. Hon var snygg oftare eftersom jag lätt kunde kontrollera hennes frisyr, men jag insåg att klippt päls gör människan en större tjänst än det gör för hunden egentligen. 

Jag dammade av mina verktyg och köpte in några av bättre kvalitet än de jag hade sen så många år förut. Jag kammade underull varje vecka under några veckor och direkt jag såg sträv päls komma fram i hårbotten så plockade jag klipp-pälsen. Jag fick vara försiktigare och ta färre strån i taget, men jovisst - hon blev strävpälsad igen. 

Klippt päls med sträv päls under

Åh vad jag hade saknat sträv päls så jag var glad att jag inte lyssnade på att det var omöjligt att få det strävt igen. Men logiskt sett så klippning av hår förändrar ju inte hårsäckarna så om man kammade underull så det stimulerade huden och lämnade plats för sträv päls att bildas och växa ut så var det som vilken fällning som helst. Hon frös inte lika mycket ute, pälsen/huden andades bättre på sommaren, och hon torkade mycket fortare om det t.ex. regnade. Och inte nog med det, pälsen var strävare än nånsin! Bättre foder hjälpte nog på traven och att matte blev klokare med åren.

När hon var 9 fick hon tumörer och rekommenderades att kastreras. Då förändrades pälskvalitén så jag gick tillbaka till klippning igen. Det tog emot att sätta maskinen i allt hårt arbete man lagt ned i att ge hunden en funktionell päls igen men strävpälsen som kom ut var så mjuk att jag tänkte "Hon är snart 10, hon får vara en senior och slippa timtal på trimbordet."

Skillnaden är att jag denna gång fortfarande kammar underull för att stimulera huden och göra pälsen luftigare för friskare hud. 

För att sammanfatta artikeln, jo det går att klippa en sträv päls och sedan få den sträv igen. Men när man plockar den klippta pälsen så kommer det inte släppa lika lätt som en "ryckmogen" päls är så man får ta färre strån i taget. 

Ixxi fyller snart 11 och hon verkar rätt glad över att bli klippt så det är klart snabbt, men jag kände att detta behövde tas upp. Pälsen blir inte förstörd för alltid. Så om din hund blev rakad hos veterinären av någon anledning så misströsta inte, det går att fixa. 

Jag kommer absolut bli med strävhår igen i framtiden, och då kommer jag handstrippa så länge det bara går. Jag har nu en bättre ergonomisk plats att jobba på också vilket gör en enorm skillnad för min rygg. 

I kommande artikel kommer jag ta upp de vanligaste frågorna gällande sträv päls. "Gör det ont", "Hur ofta måste hunden ryckas" och "Vad är ett ryckschema" kommer tas upp. Även "Är sträv päls allergivänlig", "Vad är en ryckmogen päls" och lite prat om generell skötsel.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
LuLeLo
2015-03-07 17:58
#1

Jättebra artikel och rubrikerna på de som väntar låter riktigt spännande!!

Tass Josephine

[Forest]
2015-03-07 19:47
#2

Hör ofta med att klipper man dom med maskin så blir den förstörd, jag vet om 2 dvärgschnauzer som inte får tillbaka sin fina päls men dom är båda kastrerade (en tik o en hane) så deras päls vart total fel efter kastrering. Ser fram mot den kommande artikeln då jag är mycket sugen på lära mig om hur man rycker päls, hoppas ska kunna gå kurs i detta inom snar framtid :)

Cahira
2015-03-07 20:05
#3

Ja Ixxis päls förstördes efter kastrering trots samma hårda arbete. Håren blev inte sträva längre. Men maskinklippning inför t.ex. operation innebär inte att pälsen är förstörd för alltid och det ville jag dela med mig. Vet många schnauzerägare som varit ledsna efter hundattack och operation eller våteksem att de fått raka ned hunden och de saknar den sträva pälsen. När alla sa att det var omöjligt så är jag sån person som måste testa. För hårsäckarna förändras ju inte för att man klipper sitt hår. 

Hormoner däremot, det påverkar. 

Ska försöka få igång artikeln så snart jag kan. :) Sträv päls är ju vad jag har mest erfarenhet av och det är ju mycket som folk undrar eller inte vet om detta när de letar efter ras och överväger terrier eller schnauzer eller annat strävhår. (irländsk varghund, strävhårig tax, strävhårig vorsteh - finns många strävhår där ute).

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[JeanetteK]
2015-03-08 16:42
#4

Hon är så fin ixxi! ❤️Intressant läsning.

Cahira
2015-03-09 01:12
#5

#4 Tack. 🤗

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-09 15:46
#6

Den där artikeln du ska skriva om "Är sträv päls allergivänlig" Det är sant, för mig iaf, är allergisk mot hundar, pälsdjurs allergiker, men tål mina strävhåriga hundar :)

Vad bra artikel, ska försöka raka Lukas nu, 🤐

I'm out Vilar huvudet i handen

Annons:
Cahira
2015-06-09 16:29
#7

Gör så! Och vad gällande dina frågor du hade, ta så mycket du vill och vad gäller schampo, du kan ta strävschampo om pälsen håller sig sträv men ta vanlig om du vill göra den mjuk och go men det riskerar tovor när pälsen växer ut. Men jag vet inte om din hund har underull eller ej som måste skrapas bort så frågan är ju den.. :) Jag kan hjälpa dig allt eftersom pälsen beter sig efter klippning så gott om kunskap jag fått med min dvärgschnauzer. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-09 16:40
#8

#7 Tänkte nu i efterhand att kanske trimma, sen får jag se efter om jag vill raka :)

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-09 17:32
#9

#8 Ja gör det. Gör det som känns rätt. :) Om du rycker först så har du dom håren att växa ut sedan eftersom de blir "fällda". :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-09 17:47
#10

#9 Ska jag bara rycka snabbt? Det gör väl inte ont på hunden?

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-09 19:44
#11

#10 Ta några fåtal hårstrån, håll huden sträckt med andra huden och sedan drar du ut. Snabbt eller ej gör ingen skillnad. Jag hade gjort långsamt för att se om det gör ont på hunden om hunden inte är van men det borde släppa lätt eftersom du hjälper hunden fälla. Om det suger fast så kan det vara underull som behöver skrapas/kammas ur först för att de ska lossna lättare. 

Det KAN göra ont. Så ta få strån i taget och testa på rygg först, minst känsligt där. Mer känsligt nära anus och sidorna där huden är tunnare. Och ryck alltid i hårets växtriktning/medhårs. :)

Nu är detta en australiensk terrier men hon visar väldigt bra hur hon gör. :) https://www.youtube.com/watch?v=tJIZyKuYvQU

Hon demonstrerar "the stripping stone" men fingrar eller en latexhandske funkar lika bra. :) Men få hårstrån i taget är viktigt! Ju färre desto mindre ont och du lär dig hur många hunden klarar av. 

Du kan säkert kolla jack russell terrier handstrip för hur dom strippas men väldigt många grooming videos så klipper dom istället. 

Vill du ha mer hjälp ska jag leta reda på fler videos åt dig. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cahira
2015-06-09 19:46
#12

Stripping knife som hon pratar om förresten kan skära av håren istället för att rycka den. Ska nog ta upp det i nästa artikel också.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cahira
2015-06-09 19:50
#13

Hittade en till. Hon pratar lite tillgjort men den visar bra. Kalk kan du ha på händerna istället så slipper du ha det i pälsen, samma grepp som latexhandske eller stipping knife. Vanliga fingrar går med men det kan ge blåsor så jag brukar försöka undvika bara fingrarna personligen. :) Men fingertoppkänslan är bäst för att känna hur många hårstrån och hur hårt man drar. Och kalk på fingrarna funkar super. Du kan använda barnpuder eller öronpuder som används för att plocka öronhår också istället för blocket hon har. https://www.youtube.com/watch?v=Z64Dq_93o8U

Ska kolla vidare, inte sett den innan. Blir många kommentarer här.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
Cahira
2015-06-09 19:52
#14

Såg att du är ung, fråga om du undrar något. Det gör inte ont om pälsen är död, dvs hade fällts på en fällande hund. Du masserar hårsäcken och nytt friskt hår kan växa ut. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cahira
2015-06-09 19:58
#15

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-09 20:21
#16

Oj vad mycket du tagit reda på till mig! Tack så mycket, inte kollat videorna än men ska nu när detta inlägget är klart ;) Jag har trimmat honom, men inte mycket skillnad märktes, såg bara lite underull på honom mest massa svarta sträva hårstrån, men den mesta underullen är väck nu då jag trimmade, sen duschade jag bara av honom och då fluffade sig pälsen (Som den brukar göra) Och han blev en fluffboll ^^ Ska testa det där med att rycka bort pälsen och se vad han tycker om det, detta får räcka för nu, ska kolla på videorna och en del frågor kommer säkert dyka upp, uppskattar att du hjälper mig, verkligen! 🌺

I'm out Vilar huvudet i handen

Whippet
2015-06-09 20:39
#17

kan man ta en liten platt pinne som ''stripping knife'' ? Det såg väldigt proffsigt ut när hon gjorde det :p haha minen hunden gav kameran i slutet 😂❤️

Vad fin den där border terriern blev! Det är lite så jag tänkt jag vill ha Lukas, kanske att man ska ge sig på det där med plockning. 

De där svenska videorna var väldigt lärorika! Ska gå ner och börja plocka lite på honom så får jag se hur det går :) Tack för hjälpen hit tills! 😃☝️

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-10 03:51
#18

Nej strippstenen har som ett sandpapper i sten eller metall och kan köpas online. 

http://www.parma.se/trimknivar___underull/greyhound_eric_salas/

Kolla Eric Salas på youtube så pratar han om skillnaden mellan metallen och stenen. De greppar olika hårt och det tar mindre på ens händer och fingrar för mindre arbete. ÄLSKAR mina. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cahira
2015-06-10 03:55
#19

ja testa plocka du! :) Se om det lossnar bra. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-10 18:53
#20

#18 Jaha, får väl ta och beställa en sådan där! ;)

#19 Ja jag provade igår kväll, fick en hel boll med hår, lossnade riktig lätt och han verkade nästa tycka det var skönt! 😃

I'm out Vilar huvudet i handen

Annons:
Whippet
2015-06-10 18:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#21

Här är lite bilder ;) Tog mest uppe på ryggen och ''låren''

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-10 20:00
#22

Det ÄR skönt om det är "ryckmogen" päls! Bli av med döda hår och massage i huden! Vad snygg han blev! 👍 Supersnyggt jobbat!!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Cahira
2015-06-10 20:02
#23

Du fick mig att fundera igår och en latexhandske eller talk/kalk och en glasspinne borde funka asbra. 🤔 Skär ju inte av som en strippkniv. Synd att jag inte kan testa. Ixxi är klippt nu.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-10 21:52
#24

Tack så mycket! Han har nog väldigt ryckmogen päls just nu i början på sommaren, han tycker nog det är skönt sen när värmen kommet på riktigt! 

Ska testa det imorgon om jag hinner så ska jag berätta hur det gick! 👍

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-10 22:13
#25

Gör gärna det! :) Du kan göra en ny tråd, denna artikel börjar bli lång haha. :) Jag älskar bildtrådar också! :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Whippet
2015-06-11 19:57
#26

#25 Det ska jag göra, hinner nog inte idag tyvärr men imorgon kanske. 🙂

I'm out Vilar huvudet i handen

Cahira
2015-06-11 20:30
#27

Ingen stress. :) Livet är fullsmockat ibland. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
Kallaterrier
2015-06-18 21:50
#28

Intressant! Jag rycker det mesta på min irländska terrier och jag är helt kass på att använda fingrarna, det funkar liksom inte om jag ska plocka ner hela hunden ,så jag kör på en gammal slö trimkniv som jag fått köpa av Kallas uppfödare, det funkar finfint och jag riskerar inte att skära av några strå. Det gör jag däremot ibland med den nyare kniven som jag egentligen bara ska finlira med, men det är lite svårt att komma ihåg ibland.

Men, mitt tips är alltså att höra av sig till uppfödare eller hundtrimmare och fråga om de har någon gammal kniv man kan köpa :)

Cahira
2015-06-18 22:30
#29

Det är ett bra tips! Det kan jag försöka komma ihåg att ta med i följetongen som jag ska sätta igång med snart! Ska bli lite kryare först bara så hjärnan hänger med. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: