Annons:
Etiketthund
Läst 8725 ggr
Cahira
2015-06-28 06:44

Strävhår FAQ

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna artiklar besvarar de vanligaste frågorna jag hört om strävhårspäls och handstrippning, även känd som ryckning.

**Hur gör man?
**Man håller huden sträckt med ena handen och tar ett fåtal strån med andra och drar ut dom medhårs. Om du segdrar eller rycker snabbt spelar ingen roll, vissa hundar föredrar ena över det andra. Finns olika hjälpmedel också men detta är grundprincipen. Huvudsaken är att man rycker den riktning man vill att pälsen ska växa ut sedan. 

Gör det ont?
Mitt bästa svar är; ibland. På vissa individer kan det göra ont, speciellt på ställen där huden är tunnare, och det kan göra ont om man rycker för mycket hår på en och samma gång. Men oftast nej, många hundar somnar för det masserar hudsäckarna och blir som en massage/klåda som blir kliad. På människan däremot kommer man få blåsor om man är ovan och inte har diverse hjälpmedel så på människan kan det göra ont! 😉

Varför rycka överhuvudtaget?
För att dessa raser kan inte fälla sin döda päls på egen hand som andra raser kan. Ryckningen hjälper hunden att fälla så ny levande päls kan växa ut. 

**Hur vet man att pälsen är död?
**I vissa raser så bleknar hårstråna, andra så märker man det genom att stråna lossnar lätt helt enkelt. Och i vissa fall lossnar inte pälsen lätt även om den är redo för att hunden har för mycket underull som suger fast hårstråna. Då får man skrapa underull tills stråna kan släppa lättare. 

Hur ofta ska en hund ryckas?
En sällskapshund kan ryckas 2-4 gånger per år medans en utställningshund kan ryckas oftare. Vissa rycker efter ett så kallat "rullande schema". 

Rullande schema? Vad är det?
Rullande schema är då man rycker lite varje vecka så man har flera lager strån i huden redo att komma ut så hunden inte blir naken varje ryckning och det blir mindre jobb varje vecka istället för stort jobb mer sällan. Man rycker ungefär 1/16 av pälsen så pälsen växer i 16 lager (4 under huden och 12 ovanpå huden) Jag lärde mig om detta på denna sida som är på engelska om du vill läsa mer och är bra på engelska. Men med rullande schema ser hunden bra ut året om medans sällan ryckning är hunden naken en stund, sedan ser bra ut några veckor och sedan är det fluffigt tills pälsen är redo igen. 

Är sträv päls allergivänlig?
Vissa människor tål sträv päls bättre men allergi är individuell. Jag personligen tål icke fällande raser bättre än fällande raser men känner av vid trimning.

Klippt päls eller ryckt päls?
Många väljer att klippa, speciellt om man har ont i kroppen eller hunden är håröm, men som någon som testat båda skulle jag vilja påstå att man klipper för människans skull (om det inte är en håröm hund med t.ex. dålig pälskvalitet eller medicinsk anledning) och rycker för hundens. För klippta pälsen blir mjuk och drar åt sig väta och smuts mycket mer än en sträv päls som skyddar mot väder och vind. En strävhårig klarar värme och kyla bättre än en klippt päls. Fördelen med klippt är att man kan klippa hunden snygg närsomhelst och behöver inte vänta på att hårstråna ska bli redo så det är helt och hållet en smaksak.

Är sträv päls svårskött?
Nej den tovar inte och jag upplever inte någon direkt hunddoft från sträva pälsar heller. Stråna får ett litet oljeskikt som gör pälsen rätt så vatten och smutsavstötande. Bad med schampo gör stråna mjukare så schampo för sträva pälsar rekommenderas även om bad bör undvikas, speciellt med balsam. Innan pälsen luktar är det dags att "fälla" den och rycka bort håren så hunden känns inte direkt smutsig. Men om man rycker ned allt på en gång kan man passa på att bada hunden då för att rengöra huden. Hundar som underull ska skrapas på behöver skrapa underull en gång i veckan. Hundar med dubbla pälstyper typ dvärgschnauzer som även har mjuk päls på skägg, ben och mage kan behöva bada den mjuka pälsen som tovar betydligt oftare. Spolning med bara vatten kommer man långt med i t.ex. ansiktet på hundar med sträv päls i ansiktet. Vissa använder sig av potatismjöl och borstar ut för att få bort väta i skägget som gärna hamnar där om det är blött ute eller om hunden dricker. Jag själv har inte testat detta. 

Övrigt:
Om du är intresserad av en strävhårshund så kan din uppfödare alltid hjälpa dig med hur du tränar valpen vid hantering, stå på ett bord, ligga i knät och ibland har ett bra pris eller gratis första trim vid ca 3 månaders ålder. Finns även trimkurser man kan gå för att lära sig mer. När man skaffar valp så tjänar man verkligen igen på hanteringen i det långa loppet. När hunden ska trimmas regelbundet i 15 år eller mer så vill man ha en som lärde sig som valp att det var något positivt och ofarligt. OBS! Lär tandborstning samtidigt! Tro mig, det är guld värt att lära valpen samtidigt som man tränar övrig hantering! Och valppälsen är inte lika sträv så träna på bad också med något snällt valpschampo, speciellt om det är en ras med mjuk päls också så den får fönas m.m. kommer du också ha igen i längden. 

Verktyg finns det en uppsjö av så det ryms tyvärr inte i denna artikel, men jag hoppas era vanligaste frågor blev besvarade. Fråga gärna i kommentarerna om ni undrar något mer. 

Avslutar med en irländsk terrier som långhårig och nedryckt. :) Samma hund. 

Bilder: Pixabay.com (gratis bilddomän)

/Cahira

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Annons:
5ara
2015-06-28 12:20
#1

Grym artikel!!!

[[Boris Sager]]
2015-06-28 19:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

https://www.youtube.com/watch?v=869AL7qJH6Y

Vi rycker, strippar vår Dandie, running, dvs kontinuerligt eftersom hunden ställs ut. Annars gör man det 1-2 ggr per år.

Annars får man den där mjuka pälsen, som står emot väta dåligt.

Cahira
2015-06-28 20:14
#3

Din dandie är så söt, ja alla dina vovvar är så söta. :)

Tack 5ara. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Kallaterrier
2015-08-04 17:16
#4

Bra artikel! Snygg irländare också:)  Såg lite ut som ett får på före-bilden :) Jag rycker min irländare en fyra fem gånger om året då hon bara har vardagspäls. jag fixar inte att rycka med fingrarna utan kör med en gammal slö trimkniv.

Cahira
2015-08-05 02:20
#5

Ja jag har svårt med fingrarna också då jag lätt får blåsor men jag saknar att ha ryckpäls. Blir en ny strävhår i framtiden för min del. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Upp till toppen
Annons: